Hvordan finder jeg en kataraktkirurg?

De nødvendige værktøjer

At finde en kirurg, som du føler dig tilpas med, er et vigtigt skridt i retning af at blive fri for katarakt. Kirurgen skal have en beliggenhed, der er praktisk for dig, have erfaring med den teknologi, der er den rette til behandling af dine øjne, og tilbyde betalingsmuligheder, der fungerer for dig. Det kan være en god idé at medbringe en liste med spørgsmål, når du besøger kirurgen, da det vil hjælpe dig og kirrugen med at finde den løsning, der passer bedst til dig.

Find de oplysninger om kataraktkirurgi, som du ønsker

Jo mere du ved om, hvad der findes af avancerede teknologiske muligheder, jo lettere bliver det at samarbejde med kirurgen om at vælge den behandling, der er bedst for dig. Vælg mellem kategorierne nedenfor for at få mere at vide om, hvordan du bliver fri for katarakt.

Hvornår er det bedste tidspunkt for fjernelse af katarakt?

Mange tror ofte at katarakten skal være på et fremskredent stadie for at blive fjernet, men det passer ikke. Når din optiker bemærker, at der er tegn på katarakt, og du begynder at opleve synsmæssige symptomer, bør du spørge, hvad der findes af avancerede teknologiske muligheder, så katarakten ikke begynder at påvirke din livsstil.

Hvad sker der, hvis katarakten ikke bliver behandlet?

Hvis den ikke behandles, bliver det slørede område i din linse ved med at vokse. Hastigheden, hvormed katarakt udvikles varierer, men hele linsen kan ende med at være sløret, hvilket kan forårsage blindhed.

Hvordan ved jeg, hvilken erstatningslinse der er den rette for mig?

Hvilke erstatningslinser, intraokulære linser, du får under kataraktoperationen, afhænger af din livsstil og dine synsmæssige behov. Kirurgen kommer med en anbefaling, men det er en god idé at sætte sig ind i, hvad multifokale linser, linser der korrigerer for astigmatisme, og monofokale linser er, så du kan få en informativ samtale om dine muligheder.

Vil jeg være vågen under operationen?

Ja. Kirurgen vil tilbyde dig lægemidler, der får dig til at slappe af, men der kan dog gå to til tre timer, fra du tjekker ind, til du forlader kirurgens praksis.

Hvordan vælger jeg en kataraktkirurg?

Du skal se efter en kirurg, hvis beliggenhed er praktisk for dig, som har erfaring med den teknologi, du gerne vil have behandlet dine øjne med, og som tilbyder behandlingsmuligheder, der fungerer for dig.

Kan min optometrist udføre kataraktkirurgi?

Nej, det er kun øjenlæger, der kan udføre kataraktkirurgi.

Hvad er succesraten for kataraktkirurgi?

Succesraten er meget høj, og det er heldigvisen meget sjældent, at der er komplikationer, og disse er som regel midlertidige.

Er der nogen synsmæssige bivirkninger?

Efterhånden som øjnene heler i løbet af de første dage efter operationen, kan du opleve forskellige synsmæssige forstyrrelser som f.eks. blænding og halogener (ringe omkring lyskilder) under visse lysforhold. Dette er normalt og fortager sig som regel med tiden.

Kan jeg gøre noget for hurtigere at blive klar igen?

Der vil altid være en nødvendig helingsperiode, men spørg din læge, hvilke aktiviteter, der kan fremskynde tilpasningsperioden.

Hvornår kan jeg forvente, at mit syn bliver bedre?

De fleste mennesker mærker en markant forbedring af deres syn og kan genoptage de daglige aktiviteter inden for 24 timer efter en katarakt operation. Afhængigt af hvilken intraokulær linse du har fået implanteret, kan der gå to til seks måneder, før den er helt på plads, og du har opnået dit optimale syn.

Hvad er levetiden for en intraokulær linse?

Intraokulære linser er lavet af et slidstærkt materiale, så det er sjældent, at de skal udskiftes.