Det kirurgiske indgreb ved katarakt

Hvordan foregår indgrebet?

Sådan foregår det

Kataraktkirurgi er den eneste måde at korrigere katarakt på. Indgrebet består i, at den naturlige linse i øjet, som katarakten har gjort uklar, fjernes. Linsen erstattes derefter med en ny linse, en såkaldt intraokulær linse (IOL). Indgrebet foretages ambulant. Hele operationen tager typisk mindre end 30 minutter.

Der kan være forskel på indgrebet fra øjenkirurg til øjenkirurg, men overordnet set kan du forvente, at operationen forløber som følger:

  • Påføring af et lokalbedøvende middel for at gøre øjet følelsesløst.
  • Udførelse af et lille snit i hornhinden enten med en håndholdt kniv eller med en laser. En lille sonde opløser og fjerner katarakten, og den nye linse indføres. Snittet er så lille, at der som regel ikke er behov for at sy det.
  • Beskyt dit øje med en forbinding eller et plaster, som typisk kan fjernes efter nogle få timer.

At komme sig efter en kataraktoperation

Man kommer sig som regel meget hurtigt efter operationen, og de fleste patienter kan genoptage deres normale aktiviteter inden for 24 timer. Efter operationen vil kirurgen formentlig tale med dig om: De lægemidler, som han eller hun eventuelt udskriver til dig Anvisninger om, hvordan du plejer dit øje Et opfølgningsmøde den efterfølgende dag

De fleste kirurger anbefaler, at du ikke kører bil i 24 timer efter en operation. En stikkende eller grynet fornemmelse er normal; undgå at gnide eller presse på øjnene. Du må gerne læse, gå ture, se fjernsyn eller udføre andre lette aktiviteter med det samme, når du kommer hjem, men du bør undgå krævende aktiviteter som f.eks. tunge løst i mindst en uge.